PBC Attorneys-at-Law obține despăgubiri semnificative la CEDO

Echipa PBC Attorneys-at-Law a obținut recent o victorie importantă pentru clienții săi în fața CEDO, reușind obligarea statului român la plata unei sume semnificative de aproape 900.000 euro pentru încălcarea articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție. Deși în ultimii ani Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat în mai multe rânduri Statul Român pentru încălcarea drepturilor din Protocolul 1 la Convenție, aceasta a acordat de cele mai multe ori sume mult mai mici cu titlul de despăgubiri.

Cauza în speță a avut ca obiect încălcarea dreptului de proprietate al solicitanților, recunoscut de instanțele naționale, asupra clădirilor naționalizate de stat în timpul regimului comunist, aceste proprietăți fiind vândute de stat locatarilor lor. În prealabil, reclamanții au obținut hotărâri judecătorești definitive care au constatat că naționalizarea de către fostul regim comunist a bunurilor lor este ilegală și că nu au încetat niciodată să fie proprietari de drept.

Curtea a reținut că, deși titlurile lor de proprietate nu au fost contestate, reclamanții nu și-au recăpătat niciodată posesia bunurilor, statul procedând la vânzarea către terți, fără a-i despăgubi pe aceștia. Astfel, reclamanții au susținut că imposibilitatea în care se regăseau, în ciuda hotărârilor judecătorești care le recunosc drepturile de proprietate asupra acestor bunuri, constituie o încălcare a dreptului garantat de articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, iar, în lipsa despăgubirii, o astfel de privare ar impune persoanei în cauză o sarcină disproporționată și excesivă.

În acest sens, Curtea a respins excepția de incompatibilitate ratione materiae ridicată de către Guvern, conform căreia reclamanții nu ar avea nicio proprietate în sensul articolului 1 din Protocolul nr. 1, instanțele naționale recunoscând ilegalitatea naționalizării în cuprinsul considerentelor hotărârilor și nu în dispozitivul acestora.

Astfel, Curtea, unanim, a hotărât că a existat o încălcare a articolului 1 din Protocolul nr. 1, și, în consecință, a stabilit că statul pârât trebuie să restituie solicitanților, în termen de trei luni, proprietățile în litigiu, returnarea bunului imobil în cauză plasându-i pe reclamanți cât mai mult posibil într-o situație echivalentă cu cea în care s-ar fi aflat dacă nu ar fi existat încălcarea. În caz contrar, statul este ținut la plata către reclamanți, în aceeași perioadă de trei luni, a contravalorii indicate pentru repararea prejudiciului material reprezentând o sumă corespunzătoare valorii actuale a bunurilor, dar și a prejudiciului moral, deoarece ingerința gravă adusă dreptului reclamanților nu poate fi compensată în mod adecvat prin simpla constatare a încălcării, ambele fiind susceptibile de dobândă moratorie de la expirarea perioadei menționate și până la plată.

Demersul a fost coordonat de o echipă de avocați formată din Traian BRICIU – Partener Fondator și Adriana CRAI – Managing Partner, Pop Briciu Crai Attorneys-at-Law.